Dr. Dolhay Balázs fotó

17.Intelligens tampon

EU támogatással
Magyarország megújul
Új Széchenyi terv
A KMOP-1.1.1-08/1-2008-0032 "Új generációs intelligens hüvelytampon kifejlesztése az eubakteriózis fenntartása, az iniciális gyulladás kialakulásának megelőzése és lokalizálása érdekében"
Intelligens tampon Sok nő nem szívesen megy nőgyógyászhoz. Hamarosan lesz megoldás, amellyel ez - legalábbis az egyszerűbb esetekben - elkerülhető. Az úgynevezett intelligens tamponok (a továbbiakban: IT) jelzik, ha valami nincs rendben a hüvelyben, és orvoshoz kell fordulni - mutatja be találmányát
Dr. Dolhay Balázs szülész - nőgyógyász.
Hobby Rádió Intelligens tampon riport

IT OBSERVER – tampon öndiagnózisra

Ha a tampon kivételkor ugyanolyan színű, mint amikor betette, akkor a hüvely Pap 1 állapotban van, ami azt jelenti, hogy a kiépült savköpeny és az ép, sokrétegű védőhám is akadályozza a mindennapi kórokozók elszaporodását. Ha piros valahol, akkor gombák, ha kék, akkor a gennykeltők elszaporodását jelzi. Ez azonban nem minden:

IT GUARD – diagnosztizál és gyógyít

A tamponból ki is válik a gyógyszer akkor és ott, ahol kórokozók szaporodtak el. Felületén színelváltozás jelzi a hüvelyen belüli kóros elváltozás helyét és mértékét.

IT COLLECTOR – non invazív biológiai mintavevő tampon

Ez az IT összegyűjti a hüvelyben lévő kórokozókat, valamint az ott képződött vagy oda leszivárgott daganatsejteket. Ez otthonról postára adható, és a diagnózis, valamint a recept a szükséges gyógyszerrel akár egy - két napon belül visszaérkezhet, és mindez orvosi procedúra nélkül.

A nőgyógyászati rendelők és osztályok fele a hüvelygyulladást és következményeit elszenvedőkkel van tele. A hüvely önvédelmi állapotára rámutat a rákszűrés Pap 1, 2 és 3a eredménye is. Ha egy millió házőrző laktobacilusra csak egy kórokozó jut, akkor az a már említett Pap 1 állapotot jelenti, ha nincs házőrző, csak kórokozó, akkor az Pap 3a. Az átmeneti állapotnak számító Pap 2-nél a kórokozók gyorsabban szaporodhatnak el, és azonnali panaszok is jelentkezhetnek. Jelenleg a nőknek mindössze 20 százaléka él Pap 1 védelemben, holott a probléma csökkenthető lenne a legegyszerűbb, természetes anyagokból álló hüvelyzuhanyokkal. Meg kellene tanítani a nőket, hogy kinek, mikor, hányszor és mivel indokolt használni az eszközt, és kinek nem. Ma még csak mintegy 200.000 zuhanyozásról beszélhetünk havonta Magyarországon. További 100.000-en hüvelyzuhanyoznak még, csak nem a megfelelő, modern szerekkel.

Kedvezményezett:
DOLHAY KLINIKA Egészségügyi Kft.,
1037 Budapest, Domoszló útja 18.

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
www.ujszechenyiterv.gov.hu
06 40 638 638
MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.: http://magzrt.hu/